Sbitien rosyjski

Składniki

150 g miodu, 1,5 - 2 litrów wody, 100 g cukru, 2 - 3 łyżeczki ziela suszonych ziół dziurawca, 2 goździki, 5 - 6 ziaren czarnego pieprzu, 0,25 łyżeczki imbiru w proszku, 1 h . łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki mięty

Sposób przyrządzenia

 zagotować miód w rondlu, rozcieńczonego 1 filiżanka wody, usunąć pianę. Oddzielnie ugotować cukrier z 1 szklanka wody . Połączyc obie części ze sobą do wrzenia jednorodnej masy, tak zeby odparowalo  więcej wody . W pozostalej  wrzacej wodize gotujemy zioła przez 15 - 20 minut w zamkniętym pojemniku, pozostawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy , dodajemy mieszaninę cukru i miódu podgrzewamy do 70-80 stopni .  Pić tylko gorące.