Artika rozsmakował(a) się w tym!
Tak naprawdę to lekko wypasiona wersja kotletów schabowych.
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem na kotlety (z filetami można zrobić to samo lub w bardziej eleganckiej wersji wykroić w filecie spore kieszonki).
Na połowę kotleta kładziemy plaster sera, szynki/boczku i np posypujemy bazylią, oregano ewentualnie dodajemy warzywa które lubimy wcześniej leciutko obsmażone (w przypadku kieszonek z filetu możemy dane składniki pokroić w paseczki i włożyć do środka, a następnie spiąć wykałaczkami).
Później kotlet składamy na pół i spinamy wykałaczkami, w drugiej kolejności wkładając kotlet do jajka rozptrzepanego z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w zmiesznych ze sobą mąkach i kładziemy delikatnie na rozgrzany olej.
Tak przygotowane kotlety można podać z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.