Sałatka kebab

Składniki

-Podwójna pierś z kurczaka
-kapusta pekińska
-kukurydza z puszki
-2 ogórki( najlepiej kiszone)
-pomidor
-cebula
-przyprawa do kebaba
-olej
-kukurydza z puszki
Sos:
-majonez
-ketchup
-czosnek( 2-4 piórka)

Sposób przyrządzenia

Mięso kroimy w małe kawałeczki i smażymy na oleju.  Gdy mięso jest już miękkie dodajemy przyprawę do kebaba. Zostawiamy do wystygnięcia.

Kapustę pekińska kroimy w drobne paseczki i zasypujemy szczyptą soli.

Główkę cebuli obieramy kroimy w krążki i zalewamy wrzątkiem by pozbyć się trochę jej goryczy.

Pomidora i ogórki kroimy w talarki.

Na dno miski kładziemy warstwowo:

kapustę pekinką

-cebule

-kapustę pekińską

-ogórka

-kapusta pekińska

-pomidor

-kapusta pekińska

-kukurydza

-wystudzone mięso

-kapustę pekińską

 i Sos,

Majonez( najlepiej kielecki bo jest ostrzejszy niż inne) i ketchup mieszamy razem ze zgniecionym czosnkiem. Tak by powstała  jednolita masa.Ilość sosu zależne jest od naszych upodobań. Ja stosuje tak 3 łyżki majonezu i 2 łyżki ketchupu.

Sosem zalewamy całą sałatkę. Jeśli zostanie nam jeszcze kapusty kładziemy na samym wierzchu by sos nie wysychał.

Sałatkę przed podaniem schładzamy około 2 godzin przed podaniem.

Można podawać z frytkami i mamy szybki obiad:)