Sernik korzenny

Składniki

Spód:
10dag herbatników,
3 łyżki margaryny,
gwiazdka anyżu,
3 ziarna kardamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 goździki,
szczypta gałki muszkatołowej.

Masa serowa:
75 dag półtłustego twarogu,
2 jajka,
5 dag cukru,
skórka z 1 pomarańczy,
tabliczka mlecznej czekolady,
czekoladowe gwiazdki,
perełki cukrowe.

Sposób przyrządzenia

1. Wyskubać ziarna anyżu oraz kardamonu, połączyć z resztą przypraw, zmiksować przy użyciu blendera bądź utrzeć w moździerzu. Herbatniki pokruszyć, zmielić w blenderze. Zmieszać z przyprawami. Dodać stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 10min w temp. 200st.

 2. Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem oraz skórką startą z pomarańczy na średnich oczkach. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 35min w temp. 160st. Zostawić sernik na godz w wyłączonym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Boki sernika polać stopioną czekoladą. Udekorować gwiazdkami oraz perełkami.