jabłka, cukier, ewentualnie wg uznania: cynamon, listki mięty, skórka pomarańczy
Bierzemy jabłka - tyle ile chcemy na galaretkę przeznaczyć - najlepiej jeszcze niedojrzałe (mogą byś spady). Całe umyte jabłka - ze skórką, gniazdami nasiennymi - kroimy na małe kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka, wlewając wodę do 1/4 wysokości jabłkowego wsadu. Gotujemy tak długo, aż jabłka się rozgotują. Następnie przekładamy całą zawartość garnka do płóciennego woreczka i pozostawiamy (najlepiej na noc) nad miską, żeby cały sok spłynął do naczynia. Następnie odmierzamy ilość soku i dodajemy dokładnie tyle samo cukru (np. 1 szkl. soku/1szkl. cukru). Gotujemy sok z cukrem ok. 2 godzin (według uznania można w trakcie gotowania dodać listki mięty, skórkę pomarańczy lub cynamon). Po ok. 2 godzinach odlewamy niewielką ilość na miseczkę i - jeśli po wystygnięciu ma on konsystencję galaretki - możemy gorący sok przelewać do słoiczków. Dobrze zakręcamy i nie ma już potrzeby pasteryzowania. Galaretka idealna do naleśników, na chleb i do sporządzania soku :)