Składniki:
0,5 kg fileta ryby morskiej na przykład dorsz
3-4 średnie ziemniaki
1 cebula
Liść laurowy
Papryka czerwona i żółta
3 pomidory (bez skórki)
Łyżka koncentratu pomidorowego (lub mała puszeczka)
2 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 l wywaru z ryby
sól, pieprz
Natka pietruszki.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podusić na maśle. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie talarki. Należy je podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem. Gdy lekko się zarumienią dodać pół szklanki wody oraz liść laurowy. Gotować pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie należy przygotować pozostałe produkty - fileta pokroić w grubą kostkę, pomidor pokroić w cząstki, pietruszkę posiekać a paprykę pociąć w grube, krótkie paseczki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przygotowane produkty i 0.5 l wywaru rybnego. Gotować dłuższą chwile zwracając uwagę na rybę by się nie rozgotowała.Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawy i zabielamy zupę 2 łyżkami jogurtu. Gotujemy tylko chwilkę.