Dyniowe cupcakes

Składniki

195 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki mielonego imbiru

¼ łyżeczki mielonych goździków (dałam gałkę muszkatołową zamiast, bo nie miałam, ale tylko szczyptę)

½ łyżeczki soli (dałabym mniej bo było ją jednak czuć)

113g masła, temp. Pokojowa

200g cukru

2 duże jajka

1 łyżeczka extraktu waniliowego

180ml puree z dyni (¾ cup)

na lukier twarogowy:

113g twarogu sernikowego, temp. Pokojowa

30g masła, temp. Pokojowa

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

175g cukru pudru, przesianego

Sposób przyrządzenia

Piekarnik podgrzej do 180 stopni. 12 foremek do muffinów wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.

Do miski przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz przyprawy.

W misce od miksera utrzyj na krem masło z cukrem, a następnie po jednym dodawaj jajka, dobrze ucierając po dodaniu każdego. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaji i zbierz masę ze ścianek naczynia. Dalej ucierając na małych obrotach, dodawaj puree z dyni na przemian z mąką (na 3 razy), zaczynając i kończąc na mące. Wylej do foremek na muffiny, wyrównaj wierzch i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 18-20 minut, lub do suchego patyczka. Ostudź na kratce.

Lukier z twarogu:

W misce miksera rozetrzyj twaróg, dodaj masło i utrzyj na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i cukier puder i ucieraj dalej około 2 minuty, aż masa będzie lekka. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wystudzone babeczki. Można na koniec posypać pokruszonymi, uprażonymi orzechami lub przyozdobić wedle gustu.

Smacznego!

Źródło