Marynata: 2 gałązki rozmarynu, 150 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki startego czosnku, 1 łyżeczka mielonego pieprzu.
Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku, 100 ml majonezu, 4 łyżki gęstej śmietany (36%), sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka posiekanej natki, sól, pieprz biały
Danie główne:
800g cielęciny
500g młodych ziemniaków
Masło ziołowe
Sól i pieprz do smaku
Bagietka
1 główka sałaty
Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na grubość około 20mm. Z podanych wyżej składników przygotować marynatę i zanurzyć w niej mięso na godzinę. Następnie mięso wyjąć i zawinąć w folię.
Młode ziemniaki umyć, wytrzeć i również zawinąć w folię.
Mięso położyć na ruszt, a ziemniaki bezpośrednio na węgiel. Piec około 25 minut w średniej temperaturze - od czasu do czasu przewracając.
Sos - ząbki czosnku drobno pokroić. Majonez połączyć ze śmietaną i czosnkiem. Dodać natkę. Przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Mięso i ziemniaki podawać - na liściu sałaty - bezpośrednio po upieczeniu z masłem ziołowym, oraz z sosem czosnkowym i bagietką.