Koszyczek wielkanocny

Składniki

500g mąki
40g cukru
20g drożdży
250ml mleka
25g masła
jajo
1/2 łyżeczki soli
olej
wykałaczki
wstążka
SERWETKA
350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
olejek migdałowy

Sposób przyrządzenia

Wyrabiamy klasyczne ciasto drożdżowe, pozwalając mu wyrosnąć.1/4 ciasta odkładamy.Pozostałe delikatnie wałkujemy i wycinamy z niego paseczki o szer.1.5 cm.Metalowa okrągłą miskę odwracamy do góry dnem,wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem.Układamy paseczki ciasta na początku w poprzeg naczynia a następnie pozostałymi paseczkami wyplatamy do okoła.Nadmiar ciasta odcinamy ostrym nożem.Z resztek zagniatamy ponowne ciasto.Wałkujemy.Robimy 3 długie paski i zaplatamy w warkocz,który dolepiamy do brzegów koszyczka.Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem.Wkładamy do piecyka nagrzanego do temp ok 180 stopni na ok 30 minut.
Po upieczeniu należy jeszcze na ciepło usunąć folię i postawić koszyk do wystygnięcia.
Z pozostałego ciasta zaplatamy warkocz i wyginamy w uchwyt tak by szerkość końców była taka jak szerokość koszyczka.Pieczemy podobnie jak koszyczek.Po ostudzeniu za pomocą wykałaczek łączymy koszyczek i uchwyt. Całość przewiązujemy wstążką.

Serwetka z masy cukrowej
Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz !!!!!!!!!!!!
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.Wycinam koło i delikatnie przenosimy do koszyczka.Masa cukrowa szybko twardnieje więc trzeba to robić szybko.