UWAGA! ILOŚĆ SKŁADNIKÓW NALEŻY DOBRAĆ DO ILOŚCI WYKONYWANYCH PORCJI. PRZEPIS PODANY JEST NA JEDNĄ PORCJĘ.
- filet z dorsza
- 2 pomidory bez skórki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- suszony tymianek, natka pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, przykryć i wstawić na 2godziny do lodówki. Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, pokroić w grube plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć filetami, przykryć pomidorami, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i połową posiekanej natki pietruszki. Przykryć folią aluminiową, wstawić na 30 min do nagrzanego piekarnika. Pod koniec zapiekania zdjąć folię. Przed podaniem posypać pozostałą posiekaną natką pietruszki.