PLACKI:
7 ziemniaków
1 cebula
2 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
SOS
1 cebula
pół kostki margaryny
pół kg pieczarek
szklanka śmietany
łyżka mąki
kostka grzybowa kucharka
1,5 szklanki wody
kucharek
sól
pieprz
PLACKI: Ziemniaki pozbawić mundurków, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Zetrzeć też do tego cebulę. Dodać mąkę i jajko. Wymieszać, przyprawić sola i pieprzem. W tak powstałego ciasta smażyć na oleju placki na złoty kolor. SOS: Margarynę dać do rondla. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do margaryny. Zeszklić ją na margarynie. Następnie umyć i pokroić drobno pieczarki. Dodać do rondla i wrzucić jeszcze pokruszoną kostkę grzybową. Smażyć do miękkości pieczarek. Podlać wodą i dalej smażyć. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Zatrzepać tym sos. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem.