Śledzie w zieleni na Popielec

Składniki

paczka filetów z matiasów (około 50 dag)
3 duże kwaśne jabłka
sok z połowy cytryny
pęczek dymki
2 szklanki śmietany
2 łyżki musztardy (najlepiej francuskiej)
łyżka majonezu
łyżka cukru
5 jaj ugotowanych na twardo
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przyrządzenia

Śledzie wymoczyć, jeśli to konieczne, jeśli nie - opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na ukośne kawałki. Ułożyć na szerokim półmisku. Jabłka obrać i bardzo drobno pokroić, posiekać także dymkę woraz pietruszkę.

Jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek. Białka jak najdrobniej posiekać. Śmietanę wymieszać z roztartymi żółtkami jaj, dodać musztardę, majonez, jabłka, dymkę oraz białka. Sos doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.

Zalać sosem ułożone na półmisku śledzie, posypać siekaną natką pietruszki. Odstawić na dwie godziny, aby śledzie "przeszły" sosem.