8 jajek
3 łyżki mąki
4 łyżki startego żółtego sera
6 łyżek bułki tartej
2 jajka do panierowania
2 łyżki mleka
3-4 łyżki margaryny
sól, pieprz
1 łyżka octu
1 l wody
Jajka wbijać kolejno na spodek i wlewać ostrożnie na wrzącą lekko zakwaszoną octem wodę (w proporcji 1 l wody na 1 łyżkę octu 10%) tuż nad jej powierzchnią, tak aby żółtko było w środku białka. Gotować 2-3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć, posypać solą, pieprzem i mąką. Następnie panierować w rozmąconych jajkach wymieszanych z mlekiem i bułce tartej zmieszanej ze startym serem. Smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podawać jako samodzielne danie z ziemniakami lub pieczywem. Jajka – eklery świetnie nadają się do II dania lub jako danie na kolację.