Pieczeń rzymska w sosie śmietanowym

Składniki

30 dag wołowiny
30 dag wieprzowiny
2 łyżki oleju
1 czerstwa kajzerka
1 mała cebula
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Na sos:
200 ml śmietanki (18%)
300 ml bulionu warzywnego

Sposób przyrządzenia

Kajzerkę namoczyć w wodzie i lekko odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju. Mięso opłukać, wyżyłować, pokroić na kawałki i wraz z kajzerką przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, cebulę, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć masę mięsną i piec godzinę w temperaturze 200 stopni.

Pieczeń wyjąć z formy, pokroić w dość grube plastry, przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać śmietanką wymieszaną z bulionem. Zapiekać 15 minut w 180 stopniach.