Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajami na pienistą masę. Mąkę kukurydzianą przesiać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, dodawać do masy na zmianę z mlekiem, ucierać. 
Blachę dokładnie posmarować tłuszczem, równomiernie nałożyć ciasto. Podpiec. 
 
W tym czasie zmieszać wszystkie składniki na obłożenie. Świeże morele dokładnie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i odkroić ogonki. Morele gotowane lub z puszki dobrze odsączyć. 
Masę serową rozsmarować na podpieczonym cieście, obłożyć morelami (miejsce cięcia do góry). W zagłębieniach po pestkach nasypać pistacji. 
Piec w temperaturze 175 -200 stopni. 
Czas podpieczenia ciasta - 10-15 minut 
Czas pieczenia całości - 40-45 minut 
Na koniec konfitury morelowe wymieszać z łyżką wody i posmarować jeszcze ciepłe ciasto.  
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.