Swiąteczne pierniczki "na oko".

Składniki

3 jajka
1/2 kostki masła
3 łyżki płynnego miodu
1 torebka przypraw do pierników
1/2 paczki proszku do pieczenia
I maka około 1/2 kg , ale tak naprawdę to tyle ile się wgniecie. Dlatego przepis nazwalam "na oko.

Sposób przyrządzenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odpoczywamy 15 min. Wałkujemy, wykrajamy różne kształty.  Niczym nie smarujemy. Pieczemy na posmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce do zrumienienia.

Ostudzone pierniczki przechowujemy w szczelnie zamknietym naczyniu, schowane głęboko przed domownikami. Przed samymi świętami wykopujemy pierniczki i ozdabiamy według uznania. Najczęściej teraz robi to Alusia . A przynajmniej część z nich.

Wykładamy na wielką michę ( u mnie bambusowa) razem z innymi ciasteczkami i orzechami. Wszystko stanowi cudną dekorację świątecznego pokoju.

Z ładnie zapakowanych w celafon pierniczków i ciasteczek robię też upominki świąteczne dla znajomych.

Zdjęcia wkleję w niedzielę albo jeszcze później jak udekorujemy.