orzechowiec

Składniki

Ciasto:
2 jaja
20 dag. margaryny
1 szkl. cukru
0,5 kg. mąki
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka

Na wierzch ciasta:
30 dag. orzechów
10 dag. margaryny
10 dag. cukru
2 łyżki miodu
Masa:
krem karpatka według przepisu na opakowaniu
Krem karpatka

Sposób przyrządzenia

Składniki na ciasto zagnieść razem (sodę rozpuścić w mleku)! Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na plasze (wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem do pieczenia), ponakłuwać widelcem i upiec na złoty kolor. Następnie drugą część ciasta tak samo rozwałkować na tej samej plaszce ale na wierzch rozsmarować wcześniej przygotowane gorące roztopione orzechy i upiec na złoty kolor ( masa orzechowa -- do garka drobimy orzechy dajemy margarynę cukier i miód i roztapiamy na małym gazie, ghorące wylewamy na ciasto).

Gdy obydwa  placki będą gotowe i wystudzone przekładamy masą karpatką wg. przepisu na opakowaniu ;)