Kurczaka oddzielamy od kości. ( Kości i skrzydełka oraz kadłub przyda się do bulionu).
Mięso z piersi. udek i poudzia oraz skóre mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Wstawiamy na noc do lodówki.
Bułkę tartą, cebulę czosnek , mleko, miksujemy i dodajemy do masy mięsnej. Jesli jest za rzadka dodajemy jeszcze bułkę tartą.
Wyrabiamy kotleciki, obtaczamy je w mące, w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju obracając tak aby nie przypalić.
Kotleciki smażą się szybko.
Z kurczaka 1,6 kg wyszło 14 kotlerów.
Są smaczniejsze i lżejsze od wieprzowych.
Na drugi dzień odgrzewamy z sosem grzybowym lub jasnym pieczeniowym.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.