· 350 g marchewki (waga po obraniu)
· 4 jajka rozmiar L
· 280 g mąki orkiszowej
· 200 g drobnego cukru do wypieków
· 200 ml oleju rzepakowego Rapso
· 2 łyżeczki cynamonu
· 1 torebka cukru waniliowego
· olejek pomarańczowy (5–6 kropli)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
Dodatki:
· 500 g mascarpone
· 2 gorzkie czekolady
· 300 g śliwek suszonych Kresto
· 2 łyżki masła
· 100 ml wódki
· 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
· 1/2 szklanki soku pomarańczowego
· gorzkie kakao
1. Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
2. Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól i zacznij ubijanie. Następnie dosyp cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
3. Dodaj olej i całość miksuj do momentu połączenia składników.
4. Dodaj startą marchewkę, cynamon oraz olejek pomarańczowy, a następnie wymieszaj szpatułką.
5. Na koniec dosyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz dokładnie wszystkie składniki.
6. Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 35–45 minut w temp. 180°C (do momentu uzyskania suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.
7. Śliwki pokrój bardzo drobno, przełóż na patelnię i dodaj masło. Podsmażaj je 5–6 minut, często mieszając.
8. Wódkę przelej do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj do śliwek, mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij patelnię z ognia i wystudź zawartość.
9. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź, ale zachowaj płynną konsystencję.
10. Przełóż do misy miksera serek mascarpone i ubijaj 2–3 minuty. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj do połączenia się składników.
11. Zetnij ewentualną górkę w cieście. Ciasto przełóż z powrotem do formy. Nawilż je sokiem z pomarańczy. Posmaruj musem śliwkowym, a na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Przygotowane ciasto przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp wierzch ciasta gorzkim kakao oraz rozkruszonymi kawałkami ciasta.