· 500 g marchewki (obranej)
· 100 g pomidorów suszonych
· 100 g suchej kaszy jaglanej
· 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
· 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
· 3 szalotki
· 5 ząbków czosnku
· olej rzepakowy Rapso do smażenia
· 2 jajka rozmiar L
· 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
· 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
· 3 łyżeczki papryki słodkiej
· 1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej
· 2–3 łyżeczki curry
· 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
· sól, pieprz
1. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, pomidory suszone i smażymy 2–3 minuty.
2. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu uzyskana miękkości kaszy, a w razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą.
3. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka.
4. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia masę. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.