Zupa kurkowa z musztardą i kurkumą

Składniki

• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
• 200 g kurek
• łyżeczka soli
• łyżka masła klarowanego
• średnia cebula
• 3 ząbki czosnku
• 800 ml bulionu
• łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
• łyżka śmietany
• łyżeczka kurkumy
• natka pietruszki

Sposób przyrządzenia

Kurki przekładamy do miski,  zasypujemy solą i zalewamy na chwilę wrzątkiem. W ten sposób piasek i inne nieczystości opadną na dno. Grzyby odcedzamy i delikatnie przesuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku roztapiamy klarowane masło. Szklimy na nim pokrojoną w drobne piórka cebulę, dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość  zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Śmietanę mieszamy z kurkumą i musztardą. Hartujemy mieszankę, poprzez stopniowe dodanie do niej 2-3 łyżek gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka. Mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj oraz natką pietruszki.