Staropolska zupa ogórkowa na smażonych na maśle ogórkach
Składniki
• makaron wstążki - około 200 g
• bulion warzywny/rosół - 2 litry
• ogórki kiszone - około 300 g
• masło - 60 g
• marchewka - 1 średniej wielkości
• pietruszka - 1 średniej wielkości
• cebula - 1 mniejsza
• sól, pieprz - do smaku
• natka pietruszki - do posypania
Sposób przyrządzenia
- Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać).
- Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce.
- Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle.
- Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut.
- Zagotować bulion.
- Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut. W międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić sokiem pozostałym z wyciskania ogórków.
- Doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać z makaronem.