1 opakowanie makaronu szpinakowego Arrighi
700 g surowej ryby morskiej
1 słoik pomidorów suszonych Ponti
1 słoik oliwek zielonych bez pestek Serpis
1/2 czerwonej papryki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wina wytrawnego białego
200 g sera ricotta
5 łyżek oliwy Olitalia
2 łyżki drobnych otrębów owsianych
1 jajko M
garść świeżej bazylii
sól, pieprz
1. Rybę pokrój w mniejsze kawałki i pulsacyjnie rozdrób w malakserze – naciskaj przycisk przez ok. 1 sekundę i powtórz to ok. 5 razy. Tak przygotuj całość ryby. Dzięki temu ryba nie będzie nadmiernie rozdrobniona.
2. Jedną szalotkę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oliwy.
3. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
4. Oliwki pokrój w kostkę (zostaw ok. 6 sztuk, które przydadzą się do sosu). Dodaj na patelnię. Całość smaż chwilę. Ostudź.
5. Rybę przełóż do miski, dodaj jajko, otręby, 1/2 łyżeczki soli oraz odrobinę pieprzu. Wymieszaj. Dodaj przestudzoną zawartość patelni. Wymieszaj. Uformuj 12–14 pulpecików.
6. Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oliwy i smaż do lekkiego zarumienienia z obu stron pulpety rybne.
7. Pulpety ściągnij z patelni, dolej na nią 1 łyżkę oliwy.
8. Drugą szalotkę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię wraz z pokrojonym czosnkiem i smaż przez chwilę do zeszklenia warzyw.
9. Pomidory suszone pokrój w większą kostkę, dodaj na patelnię i smaż chwilkę. Dodaj wino i całość duś do odparowania 1/2 objętości wina.
10. Dodaj na patelnię ricottę. Wymieszaj sos podgrzewając, dopraw do smaku.
11. Dodaj do sosu pulpety i pokrojone oliwki duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.
12. Podawaj pulpety z ugotowanym makaronem oraz świeżą bazylią.