Składniki na pączki:
• 0,75 l mleka
• 0,75 kg mąki
• 3 żółtka
• 30 g drożdży
• 1 płaska łyżeczka soli
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
• pieprz do smaku
• 200 g sera Gouda MSM Mońki
• olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
• 100 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki sosu sojowego
• ¼ średniej papryczki chili
• ½ pęczka szczypiorku
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól do smaku
• 1 łyżeczka łuskanego, prażonego sezamu
Do drożdży dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i całość wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, wcześniej przygotowane drożdże, sól, posiekane igiełki rozmarynu, oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka z olejem. Pączki po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W osobnej miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos.
Smacznego!