Składniki na kotleciki:
• 300 g kaszy jaglanej
• 500 g bobu Happy Frucht (waga przed obraniem)
• 3 łyżki kaparów hiszpańskich Beach Flower
• 4 ząbki czosnku
• olej rzepakowy (Rapso)
• 2 jajka
• sól, pieprz
Składniki na dodatki:
• mała kapusta czerwona
• 1 laska cynamonu
• olej rzepakowy (Rapso)
• 300 ml cherry
• 4 łyżki octu balsamicznego
Składniki na dodatki:
• 1 duży pęczek natki pietruszki
• olej rzepakowy Rapso
• orzechy pecan Kresto
• 10 g parmezanu
• 2 ząbki czosnku
• otarta skórka z 1/2 cytryny
• sól, pieprz
Wykonanie (kotleciki):
1. Kaszę ugotuj na sypko. Ostudź.
2.Bób obierz ze skórek. Ostudź, lekko pognieć widelcem.
3. Połącz kaszę z bobem, dodaj jajka, sól, pieprz oraz pokrojone kapary. Wyrób na jednolitą masę.
4. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na średnim ogniu tak, aby nie przypiekły się za szybko.
Wykonanie (dodatki):
1. Kapustę posiekaj. Wrzuć na dużą patelnię, dodaj trochę oleju Rapso i smaż chwilę cały czas mieszając.
2. Dodaj do kapusty cynamon, cherry oraz ocet balsamiczny. Całość duś ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ewentualnie ponownie octem balsamicznym.
Wykonanie (dodatki):
1. Czosnek obierz i wrzuć do blendera, natkę pokrój i też przełóż do blendera.
2. Parmezan, garść orzechów oraz otartą skórkę z cytryny zmiksuj wraz z pozostałymi składnikami dolewając oleju. Dodaj go tyle, aby uzyskać odpowiadającą Ci gęstość.
3. Podawaj w osobnym naczyniu i zamaczaj w nim kotleciki.