Spaghetti z kiełbasą pepperoni i ricottą

Składniki

• Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
• pepperoni 300g
• ricotta 1 opakowanie
• cebula 1 sztuka
• cukinia 1 sztuka
• czosnek 2 ząbki
• ostra papryczka chili 1 sztuka
• świeże oregano albo tymianek do podania
• pomidory krojone Łowicz 1 puszka
• olej rzepakowy 1 łyżka
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiełbasę pepperoni pokrój w kostkę i przesmaż ok. 3 minuty na łyżce oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dodaj papryczkę chili, pomidory i gotuj ok. 15 minut. Cukinię pokrój w drobną kostkę i przesmaż bardzo szybko na mocno rozgrzanej patelni – maksymalnie 2-3 minuty. Dodaj sos pomidorowy z pepperoni i zagotuj.
Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, w ostatniej chwili dodaj ricottę i rozłóż na talerze. Polej odrobiną oliwy extra virgin i udekoruj ziołami.