Grzybowa carbonara z żółtkiem

Składniki

• Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
• kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
• wędzony boczek surowy 250g
• parmezan 100g
• czosnek 4 ząbki
• żółtka 4 sztuki
• masło 30g
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.
Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.