Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Składniki

• jajka – 4 sztuki
• zielone szparagi – 1 pęczek
• szynka wędzona – 8 plastrów
• masło – do smażenia
• gofry – 4 sztuki np. gotowe
• ser żółty – 4 plasterki
• ocet – 2 łyżki
• sól, pieprz, papryka słodka i cukier do smaku
• natka pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzenia

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. 

2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. 


3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił. 


4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty. 


5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych. 


6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką. 

7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.