•makaron Lubella Łazanki 1 opakowanie
• zielone szparagi 1 pęczek
•pomidorki koktajlowe 200g
•szynka parmeńska 100g
• rukola 100g
• oliwa 150ml
• sok z cytryny 50ml
• musztarda 1 łyżeczka
• czosnek 1 ząbek
•parmezan 50g
•sól i pieprz do smaku
Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.
Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.
W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.