• Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie 
• mąka 30g 
• masło 30g
• mleko 500ml
• chrzan Krakus 4 łyżki
• biała kiełbasa parzona 400g
• cebula drobno posiekana 1 sztuka
• zielony groszek 150g
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• twarda, żółta mozzarella lub ser gouda 150g
• koperek do dekoracji
• sól i pieprz do smaku
	 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel.
Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia.
Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.