- por - 2 sztuki
- ziemniaki - 350 g
- marchewka - 50 g
- bulion warzywny - 1 litr
- czosnek - 1 ząbek
- cebula dymka - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- suszony tymianek – 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- chleb bawarski wieloziarnisty
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
1. Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
3. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
4. Kromki chleba bawarskiego ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
5. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.