Zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami

Składniki

• 6 kromek chleba tostowego firmy,
• 1 litr bulionu drobiowego
• 300g serka topionego
• 100g chudego boczku
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• Świeża pietruszka
• Oliwa
• Łyżeczka kurkumy
• Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.  Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.

Smacznego!