Składniki:
•	50g białego pieczywa (typu ciabatta)
•	30 ml oliwy 
•	10 ml octu balsamicznego 
•	1 ząbek czosnku
•	pomidory kolorowe
•	20g czerwona cebula
•	½ pęczka bazylii
•	sól i pieprz do smaku
•	10g tuńczyka w oliwie 
•	20g karczochów krojonych 
•	30g papryka pieczona
•	kilka kaparów
Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy ze wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.