KREM POMIDOROWY ;
1 L bulionu
2 kartony przecieru pomidorowego Łowicz
2 szalotki
1 marchewka
2 łyżki pasty z papryki
1 pęczek świeżej bazyli
sól i pieprz do smaku
do smaku młotkowana kolendra
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka cukru brązowego
1 kulka mozzarelli
CHRUST ;
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka ciepłej wody
1 małe jajo
sól do smaku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kminku może być w całości
pieprz z młotkowaną kolendrą do smaku
suszona bazylia do smaku
Bulion zagotować, dodać przecier, pokrojone warzywa, przyprawy i bazylię, wszystko gotować ok 40min by zupa odparowała, następnie całość zblendować, dodać jogurt.
Serek pokroić na małe kawałki.
CHRUST :
Z podanych skłądników zagnieść ciasto, ma być jak na pierogi, wałkujemy, radełkiem kroimy na paski o długości ok 20cm szerokość 2cm, przez środek nacinamy i kilkakrotnie wywijając tworzymy zgrabny faworek, układamy na suchej bardzo rozgrzanej patelni i pieczemy obracając, po kilka minut z każdej strony, można zmniejszyć temperaturę, by było dobrze upieczone w środku.
Do miseczek nalewamy zupę, dodajemy mozzarellę, przełamane na pół faworki i podajemy.