- porcja rosołowa lub żeberka
- ewentualnie kostka rosołowa
- listek laurowy, ziele angielskie
- jarzynka
- pieprz, sól
- 3 marchewki
- 1 cebulka
- pietruszka
- seler
- 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- koperek<<<11>>>- natka pietruszki
Porcję rosołową lub żeberka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy. Z powierzchni wody zbieramy szum, dorzucamy listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i gotujemy. Cebulę kroimy i wkładamy do zupy, tak samo robimy z marchewką. Do garnka wrzucamy też obrane pietruszkę i seler i solimy. Można też dodać do zupy kostkę rosołową. Gdy zupa pomidorowa trochę się podgotuje i warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Taką zupę można już przyprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Jeśli lubimy pomidorową zabielaną, pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy do niej 3 -4 łyżki śmietany, mieszając. Przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy, by zupa się nie zważyła.