Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Prosta, zdrowa, nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Delikatna jak aksamit, cudownie wygląda i obłędnie smakuje. Przypomina mi moje dzieciństwo i złotą polską jesień.
Wykonanie:
1.Zacierki
Mąkę, jajko i wodę zagnieść na jednolite, twarde ciasto. Zetrzeć
na tarce o grubych oczkach. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
2. Dynię obrać, pozbawić pestek i oczyścić z włókien. Miąższ pokroić w kostkę i gotować w bardzo małej ilości osolonej wody przez około 20-25minut. Po tym czasie dodać starty imbir i zblendować
do postaci gładkiego kremu.
3. Do gotującego mleka dodać przygotowany wcześniej krem z dyni oraz zacierki. Całość doprawić cukrem, ilość wedle uznania i smaku.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.