Szaszłyki z łososiem i ananasem
Składniki
•	200 g ananasa
•	250 g filetu z łososia
•	40 listków mięty
•	3 gałązki tymianku
•	3 gałązki kopru
•	3 g różowego pieprzu
•	30 ml oliwy z oliwek Olitalia
•	30 ml soku z cytryn Limmi
•	sól
Sposób przyrządzenia
- Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
- Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
- Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
- Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
- Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.