Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem

Składniki

 Makaron wstążki– 250 g
 Świeży szpinak – 200 g
 Świeży groszek– 200 g
 Pestki dyni obrane – 3 łyżki
 Starty parmezan – 0,5 szklanki
 Czosnek – 2 ząbki
 Oliwa z oliwek – 4 łyżki
 Natka pietruszki
 Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnikablendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należyzrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy.Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemystartym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.