Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml śmietany 36%
2 śmietanki fixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
owoce jeżyny/czernicy
Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy.
Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Dosypujemy 2/3 garści owoców jeżyny/czernicy. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały. Całość dekorujemy resztą owoców.