Pyszne knedle ze śliwkami

Składniki

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Składniki (danie na ok. 5 osób):

pół litra mleka
5 dag masła
50 dag mąki poznańskiej
3 jajka
szczypta soli
1 kg śliwek
cukier
śmietana

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

W garnku gotujemy mleko z masłem i solą, po czym ciągle mieszając stopniowo wsypujemy 40 dag mąki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, stale mieszając, dodajemy jajka oraz resztę mąki. Gotowe ciasto rozwałkujemy i tniemy na małe kwadraty, w które wkładamy śliwki posypane cukrem (bądź cynamonem) i formujemy knedle. Gotujemy we wrzącej wodzie około 10-15 minut.

Propozycja podania:

Przed podaniem danie można posypać cukrem, polać stopionym masłem lub śmietaną lub jogurtem naturalnym z dodatkiem szczypty cynamonu.