Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 l śmietany 36 %
2 łyżki żelatyny spożywczej
200 g mascarpone
8 łyżek cukru pudru
6 łyżek mleka
Masa cukrowa:
500g cukru pudru
4 łyżki glukozy w proszku
2 łyżki żelatyny
40 ml wody
1 barwnik czerwony
1 barwnik żółty
Poncz do nasączenia:
1,5 szklanki wody
1 cytryna
4 kieliszki wódki
1 olejek rumowy
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 mały słoik dżemu z jagód
Biszkopt Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy o średnicy 28cm. Piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni.
Poncz Cytrynę umyć i obrać ze skóry. Wodę zagotować z cukrem i skórką z cytryny gotować około 5 minut. Wyjąć skórkę, wystudzić. Następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny, wódkę i olejek rumowy, wymieszać.
Masa Schłodzoną śmietanę przelać do miski dodać cukier ubić na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszyć dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach mleka a 3 zagotować dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodać stopniowo żelatynę i miksować mikserem na wolnych obrotach. Serek mascarpone zmiksować i po trochu dodawać ubitą śmietanę.
Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć, posmarować masą, ułożyć połowę brzoskwiń i przykryć 2 krążkiem biszkoptu.
2 krążek biszkoptu nasączyć posmarować lekko masą i wyłożyć dżem jagodowy, przykryć 3 krążkiem biszkoptu.
3 krążek biszkoptu nasączyć, wyłożyć masę i resztę brzoskwiń przykryć 4 krążkiem biszkoptu. Ostatni krążek nasączyć i posmarować masą a także boki tortu tylko bardzo cienko. Schłodzić 3 godziny w lodówce.
Masa cukrowa Cukier puder przesiać przez przesiewacz od mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić i dodawać po trochu cukier puder, wyrobić tak aby masa była jak plastelina. Podzielić na części 2 większe i 2 mniejsze. Następnie do każdej dodać barwnik.( czerwony, czarny i żółty)
Białą masę rozwałkować i za pomocą wałka przenieść i okryć tort do połowy a czerwoną masę rozwałkować i okryć 2 połowę tortu, dokładnie dociąć. Następnie z masy białej wyciąć okręgi-oczy, żółtej dziób a czarnej oczki brwi, wykończyć łączenia oraz napis Zuzia. Napis Zuzia, każdą z literek smarowałam pędzelkiem umoczonym w wodzie aby literki przykleiły się do białej masy.Tort odstawić do lodówki w celu schłodzenia.