Pierś z kurczaka zawijana w młodą kapustę.

Składniki


1 młoda kapusta
2 piersi z kurczaka
kawałeczek boczku wędzonego
dużo kopru
2 łyżki masła
sól, pieprz ziołowy, warzywko

Sposób przyrządzenia

Sposób przygotowania:
 
Pierś kurczaka podzielić na 3 kawałki i wytłuc na plastry.
Plastry mięsa posolić, posypać pieprzem i warzywkiem do smaku.
Boczek pokroić na plastry.
Kapustę po wydrążeniu głąba sparzyć w garnku. Nie za długo , tak aby była elastyczna.
Odciąć grzbiet liścia i rozłożyć liść na desce, położyć plaster piersi a na niego plaster boczku.
Zawinąć pierś w sposób taki jak zawijamy gołąbki.
Pozostała kapustę pokroić na grube kawałki.
 
 
Roladki przesmażyć na gorącym maśle zawinięciem na spód. Przełożyć po kilku minutach na drugą stronę.
Dodać kapustę , sól, pieprz i warzywko
 
 
 
Delikatnie wymieszać, dodać wodę. Nie za dużo. Przykryć i dusić około 40 minut.
Gdy kapusta jest miękka ale nie rozpada się, dodać dużo kopru.
 
 
Nie zaprawiamy ani mąką ani śmietaną. Ma być taki kapuściano- maślany smak.  
 
Podajemy z młodymi ziemniakami z wody. 
 
 
 

 Smacznego!!!