Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym - przepis. Przepisy na Placki i naleśniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- ¼ szklanki wody
- 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- pieprz czarny do smaku
- ½ pęczka szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.