Wiosenne muffinki

Składniki

Składniki na muffinki:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Składniki na masę:
300 g masła
100 g białek
200 g cukru
ulubiony ekstrakt
barwniki spożywcze w proszku
opcjonalnie ciastka Oreo do dekoracji

Sposób przyrządzenia

 

Muffinki:

Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, maślankę i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa:

Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Miskę umieścić nad garnkiem z wrząca wodą i ubić przez chwilę białka. Dodać cukier i
ubijać aż cukier się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka i przestudzić białka. Następnie ubijać jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dalej
ubijając stopniowo dodawać masło. Na koniec wmieszać ulubiony ekstrakt. Podzielić masę na kilka części i dodać barwniki. Dekorować za pomocą
rękawa cukierniczego. Smacznego :)