Mąkę przesiać z solą i soda oczyszczoną, zrobić wgłębienie i wlać miód - wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Gdy wyrobimy ciasto to zrobić z niego kulkę i wstawić do lodówki na 20-30 minut (ciasto można zostawić w lodówce do 24).
* Do częsci ciasta możemy dodać kako, w zależności od ilości odłożonego ciasta od 1-2 łyżek
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować go na blacie podsypując mąką. Rozwałkować na grubości ok 0,5 cm. Wykrywać pierniczki i odkładać na blaszkę.
Piec w temp. 180-200 stopni około 6-10 minut - w zależnosci od piekarnika i grubości naszego ciasta.
Pierniczki chowamy do szczelnej puszki i przechowujemy cały rok. Przed świętami Bożego Narodzenia wyjmujemy i lukrujemy :)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.