Farsz
1 kg kapusty kiszonej
1 garść grzybów suszonych
2 szt cebuli
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Ciasto
4 szkl mąki
2 żółtka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl śmietany kwaśnej
Farsz
Do garnka włożyć kapustę wypłukaną,dodać grzyby,przyprawy i wszystko razem gotować tak około 1 godziny.
Następnie odcedzić.zmielić w maszynce do mielenia.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju dodać do farszu.
Wszystko razem wymieszać doprawić.
ciasto
Na stolnicy zarobić wszystkie składniki.Rozwałkować ciasto i formeką wycinać śnieżynki.
Na śnieżynkę ułożyć farsz z kapusty i grzybów i przykryć drugą śnieżynką z wyciętą w środku dziurką.
Tak przygotowane kapuśniaczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować białkiem i posypać kminkiem.
(U mnie siemie lniane gdyż kminku nikt nielubi).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.