400 g płatów śledziowych
400 g marchewki
połówka jabłka
200 g ogórków konserwowych
400 g cebuli + 2 szt.
100 g rodzynek
1 puszka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki oleju
3 łyżki octu
Śledzie wkładamy do zimnej wody na godzinę.
Marchew gotujemy w całości (powinna być lekko twarda). Studzimy ją, obierany i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierany i kroimy w ósemki (2 szt. odkładamy osobno).
Na patelnię wlewamy olej i na zimny tłuszcz wkładamy cebulę.
Dusimy do momentu stracenia surowości. Nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić.
Następnie dodajemy rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
Do wystudzonych jarzyn dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, świeżą cebulę i pokrojone w kostkę jabłko.
Śledzie kroimy w w centymetrowe paski i dodajemy do warzyw.
Doprawiamy octem. Smacznego!