Sernik Wielkanocny - przepis. Przepisy na Serniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Sernik Wielkanocny
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        1 kg twarogu
1 kostka masła
1,5 szkl. cukru
10 jajek
3 ugotowane ziemniaki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szkl rodzynek
otarta skórka z limonki
lukier: 150 g cukru pudru, 4 łyżki przegotowanej wody, sok z limonki do smaku
do dekoracji: masa krówkowa, bakalie                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Twaróg z ziemniakami zmielić przez maszynkę dwa razy. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodawć miękkie masło oraz stopniowo zmielony twaróg cały czas ucierając mikserem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę z dobrze umytej i sparzonej limonki, namoczone rodzynki i na samym końcu ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec  ok 60 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu upieczony sernik polać lukrem, udekorować wg uznania masą krówkową i bakaliami.
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.