Pierogi z soczewicą

Składniki

-mąka pszenna do pierogów 1 kg
-woda (bardzo gorąca) 2 szklanki
- jajko 1 szt.

Składniki na farsz
-soczewica zielona 0,5 kg
-boczek wędzony 0,20-0,25 dkg
-cebula 1-2 szt.
-olej roślinny- 2 łyżki
-sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Jajko rozprowadzić w niewielkiej ilości mąki. Na stolnicę wysypać ok. 1/2 kg mąki, wlewać stopniowo gorącą wodę jednocześnie mieszając, stopniowo dosypywać resztę mąki. Dodać rozprowadzone w mące jajko, porządnie wyrobić całe ciasto. Podzielić ciasto na porcje, podsypać stolnicę niewielką ilością mąki, wałkować ciasto na bardzo cienki placek. Wykroić (np. szeroką szklanką) okrągłe placuszki.

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić w sicie. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę drobno posiekać i również usmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na wycięte placuszki nałożyć odpowiednią ilość farszu i zlepić brzegi pieroga. Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie.

Przepis podała nam: