Racuchy z jabłkami i bananami

Składniki

3/4 szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki mąki (pszennej lub tortowej)
1 jabłko
1 banan
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
szczypta cynamonu
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder (2 łyżki), cynamon, sól i mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy mleko. Ciasto musi mieć konsystencję bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do ciasta. Banana obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i smażymy niewielkie placuszki. Po smażeniu można położyć na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. Posypujemy pozostałym cukrem pudrem.